Alle elf scholen profileren zich jaarlijks met een ikjijwij-activiteit tijdens de Week van het Openbaar Onderwijs. De kenniskring verzint elk jaar boeiende opdrachten voor leerlingen om aan te werken. (Terug naar identiteit)
Bekijk hier het fotoverslag.
Het thema van deze week was ik 'Ikjijwij maken de wereld beter!'. 'Ik' ben nieuwsgierig, 'jij' bent anders en 'wij' komen samen verder. Er werd gewerkt aan afvalscheiding en recycling. Leerlingen maakten kastelen van afval en deden planten in oude flessen. Afval op het schoolplein en in de buurten werd opgeruimd. Er is een kookboek gemaakt met gezonde en biologische voeding en uitgelegd hoe de zee met magneten schoongemaakt kan worden. Ook bedachten de kinderen hoe eenzaamheid onder ouderen kan worden verholpen. Onze wereldverbeteraars mochten advies uitbrengen aan de gemeenteraad!
Bekijk hier de filmpjes.
Leerlingen van De Lappendeken gaan aan de slag met magnetisme. (Klik op de afbeelding)
Bekijk de boek-o-matics van alle scholen
“Kinderen leren bij ons dat ze samen verantwoordelijk zijn voor hun school en hun leefomgeving. In deze week is de opdracht om goed naar de wereld om hen heen te kijken en daar iets positiefs uit te halen”, aldus leerkracht Erik Slag.
Klik op de afbeelding en bekijk de vlog van leerlingen van De Kameleon.
In elke school maken leerling-filmteams leuke opnames over ikjijwij-situaties. Elke school heeft inmiddels een ambassadeur ikjijwij. We werken samen, met respect en nieuwsgierigheid naar de ander. Het is steeds vanzelfsprekender om iedereen in een vroeg stadium te betrekken bij de beleidsontwikkeling. ikjijwij gaat over samenwerken met leerlingen, ouders, de wijk, de wereld.
De film ikjijwij, omdat we het samen doen van de Scholengroep is klaar en alle 1.800 leerlingen kijken ernaar in hun klas. Elk kind ontvangt een complimentkaart om aan iemand in hun omgeving een compliment uit te delen.
Elke school gaat een project op de ikjijwij-manier uitvoeren. Ze kiezen deze projecten.
De kenniskring identiteit onderzoekt en bespreekt met ouders hoe zij binnen Scholengroep Veluwezoom de openbare identiteit willen vormgeven. Ze onderzoeken de zes kernwaarden van openbaar onderwijs en besluiten de kernwaarde 'van en voor de samenleving' eruit te lichten. De kernwaarde vertalen ze in ikjijwij. In 2013 is de kick-off van ikjijwij in een bijeenkomst van de kenniskring identiteit en enkele ouders, gmr-leden en leerkrachten.
Bekijk hieronder een filmverslag van de kick-of. [Tijdelijk niet bereikbaar]
Tijdens de kick off licht Hannelore Bruggeman, voorzitter college van bestuur, toe: "Sommige mensen verbaast het dat bij ikjijwij de 'ik' voorop staat. We zijn allemaal keurig opgevoed dat je niet mag beginnen met ‘ik’. Er is over doorgedacht. Toch willen we dat. Het moet voorop want binnen Scholengroep Veluwezoom willen we met ons onderwijs bereiken dat kinderen een zelfbewuste ‘ik’ worden. We willen dat alles wat de ‘ik’ zelf bedenkt en belangrijk vindt, durft in te brengen en meeneemt in de dialoog met de ’jij’. Vervolgens maak je samen de ‘wij’.